Keluarga SHATTIRS

Keluarga SHATTIRS
Assalamualaikum WBT

SHATTIRS Followers

Popular Posts

Thursday, August 14, 2008

Teringat...



بسم الله الرحمن الرحيم

After so long, with nothing on the screen, and now i am back for writing.Today is August 14, 2008 .Right now the time is 04:36 pm thursday.Owh,so many things past through my life.Anyway,life must go on.Tiba- tiba nak tulis dalam Bahasa Inggeris,bukan apa paling kurang akan menambah words mahupun prosa kata untuk menulis nanti.I hope i can write much2 better especially at my blog,dunno much about blogging but i'll try to write as much as i can.I like to share stories and ideas too,who know's mybe it's a good for me n my friends.

May Allah bless us,thank you Allah for ur blessing and kindness..(Brateful is Everything).Hopefully my dream come true,insha Allah.Erm,semalam saya ada chat dengan seorang kawan dari Russia,saya amat tertarik dengan kata beliau: "Dear my beloved frend,try to luv what u have,dunt try to have what u luv".Owh,so nice and amazing for me.Bagi saya,kita perlu menghargai barang atau harta jika ianya milik kita,so i love my life,thanks Allah.

'Teringat' adalah tajuk entri untuk kali ini,teringat juga saya akan banyak peristiwa yang berlaku this year.Whatever,i think ada hikmahnya yang tersembunyi,kita sebagai hamba hanya mengharapkan yang terbaik untuk kesejahteraan hidup didunia dan diakhirat.

Bagi natijah' imtihan yang lepas,Ada kawan2 kata saya sengaja tak nak lulus,sebab nak mengerjakan haji hujung tahun ini,ada juga yang kata tempoh 4 tahun (1440 hari) tidak mencukupi,apa salahnya menambah setahun lagi,saya hanya tersenyum dengan bicara kawan-kawan,apa sekalipun Allah yang maha mengehtahui yang terbaik buat hambanya ini.Anyway,i would also like to congratulate all of my friends.Bagi yang tidak berjaya,tahun hadapan lakukan yang terbaik,memang ada hikmahnya yang tersembunyi,so keep in touch.Be the best for all my friends.



Sebenarnya,saya teringat disebalik kisah sewaktu pulang ke Malaysia pada tahun lepas.Lokasinya ( Cairo Aiport ).Setiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kaherah,saya dan rakan-rakan terus menuju ke pintu masuk utama untuk check -in,disebabkan kawan - kawan yang lain tidak dibenarkan masuk (waktu tu polis banyak berkawal sebab hari tu merupakan hari hitam U.S.A'iaitu peristiwa 11/9 (Eleven september),saya hanya ditemani oleh us Baharuddin selaku kawan exco.Setelah mngucapkan selamat tingal kepada Baharuddin,maka saya pun mengerakkan langkah untuk masuk ke dalam tempat chek-in.

Sedang saya melangkah pergi untuk menimbang beg,tanpa saya sedari,saya telah disapa oleh seorang daripada 9 orang akhawat Malaysia.Setelah memperkenalkan diri mereka dari cawangan Iskandriah,serta mengatakan semuanya dari negeri Johor Darul Takzim.Pada pandangan saya,ini kali pertama mereka pulang ke tanah air (termasuk penulis),kerana saya lihat mereka tidak tahu hendak kemana.lantas saya teringat kalam Allah (Ar-rijal Qauwamuna Ala-Nisa').tanpa menoleh arus,saya pun membantu 9 orang akhwat Alex tadi dari proses chek-in sampailah kepada masa menungu untuk berlepas.

Saya ingatkan tugas sudah berakhir,rupanya khidmat saya diperlukan lagi untuk membantu kesembilan akhawat tersebut sehinggalah kami menaiki kapal terbang,sehinggakan seingat saya ada pelancong Jerman disebelah saya mengatakan akhawat disebelah saya tu ialah isteri saya (akhawat duduk disebelah).Tepat tempoh 10 jam 15 mnit (transit MUMBAI sejam),akhirnya kapal terbang Egypt Air,selamat tiba di KLIA, Kuala Lumpur.Saya hanya membiarkan 9 orang akhawat tadi menguruskan diri mereka sendiri,kerana saya rasa tiada apa yang perlu dibantu lagi.

Tetapi tidak, khidmat saya diperlukan lagi,kali ini untuk mengambil beg2 dan saya perlu membantu untuk akhwat yang menaiki tiket domestic'.Alhmdulillah,akhirnya saya selamat tiba dan juga selamat membantu 9 akhawat dari Alex tersebut.Ketika itu keletihan hilang kerana wajah2 insan tersayang sudah berada di hadapan mata.

Kesimpulan dari kisah teringat ini,bukan saya nak kata kaum hawa lemah,apa yang dapat saya simpulkan, ialah "Walaupun orang perempuan ni berjemaah (kumpulan)mereka tetap memerlukan seorang lelaki untuk membimbing mereka.Kerana mereka adalah tulang rusuk kiri yang bengkok,dengan adanya kaum adam yang dapat meluruskan tulang tersebut.Bahkan,antara hikmah Allah menciptakan lelaki dan perempuan adalah untuk saling lengkap-melengkapi antara satu sama lain dan tolong menolong.

shattirs : Mak saya tanya siapa 9 orang tu,saya kata kawan sama belajar di Mesir,saya kata kat mak: 'Alhamdulillah mak,dapat jadi musyrif' terjauh setakat ni (merujuk Cairo - Kuala Lumpur)..(^_^)

shattirs : Jika antunna (akhawat Alex) terbaca tulisan ini,angaplah ianya satu pengalaman yang unik dan keikhlasan penulis untuk membantu ~


~ Selamat mengerjakan UMRAH buat sahabatku Meor Mohd khairul Anuar ~



.::this photo was taken at my home ( Aidilfitri 2007)::.


~ Ganjaran pahala dalam bulan Syaaban ~

SYAABAN adalah antara bulan mulia di sisi Allah. Ia adalah bulan membawa keberkatan, nikmat dan kesejahteraan bagi umat Islam seluruhnya. Justeru, Rasulullah SAW banyak berpuasa sunat pada bulan ini dan umat Islam melipatgandakan amal ibadat.

Namun, Rasulullah SAW pernah menegaskan, kedatangan Syaaban tidak begitu diraikan dan disambut penuh kesyukuran kerana ramai leka, lalai serta alpa merebut ganjaran Allah sediakan sepanjang Syaaban.

Mereka tidak mengambil kesempatan untuk beramal ibadat sebanyak mungkin seperti mereka bersungguh-sungguh meluangkan masa untuk beribadat kepada Allah pada Ramadan.

Adat jahiliah dulu, orang Makkah lebih mengutamakan dan memuliakan Rejab dan melupakan Syaaban.

Usamah bin Zaid berkata: Aku bertanya Rasulullah SAW mengenai Syaaban kerana aku tidak pernah lihat Baginda banyak berpuasa sunat seperti Baginda berpuasa dalam Syaaban. Baginda SAW menjawab: “Bulan yang banyak manusia lalai padanya ialah antara Rejab dan Ramadan. Pada bulan Syaaban akan diangkatkan segala catatan amalan hamba kepada Allah. Dengan itu, aku amat suka supaya diangkatkan segala amalanku ketika aku sedang berpuasa.” (Hadis riwayat Ahmad dan Nasa’i)

Segala amal ibadat setiap Muslim sebenarnya diangkat oleh malaikat pada tiap-tiap hari, manakala amal ibadat bulan Syaaban bolehlah dikatakan sebagai laporan tahunan disediakan malaikat untuk dibawa ke hadrat Allah SWT.

Setiap Muslim sewajibnya menginsafi bahawa segala gerak geri, tindakan, perkataan, lintasan niat di hati akan dicatatkan malaikat tidak kira sama ada besar atau kecil. Firman Allah bermaksud: “Dan demi sesungguhnya Kami mencipta manusia dan Kami sedia mengetahui apa yang dibisikkan hatinya, sedangkan (pengetahuan) Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya. Ketika dua malaikat (yang mengawal dan menjaganya) menerima dan menulis segala perkataan dan perbuatannya; yang satu duduk di sebelah kanannya dan yang satu lagi di sebelah kirinya. Tidak ada sebarang perkataan yang dilafazkan (atau perbuatan yang dilakukannya) melainkan ada di sisinya malaikat pengawas yang sentiasa sedia (menerima dan menulisnya).” (Surah Qaf, ayat 16-18)

Menginsafi pengawasan malaikat Atid dan Raqib, di samping pengawasan secara langsung daripada Allah, manusia akan sedar dan insaf serta menghentikan amalan keburukan.




~ Masjid simbol keagungan Islam ~

~ Nisfu Syaaban ~

Nisfu Syaaban (Nisf bermaksud separuh) adalah peristiwa hari ke-15 dalam bulan Syaaban tahun Hijrah. Umat Islam mempercayai yang pada malam Nisfu Syaaban, amalan akan dibawa naik oleh malaikat untuk ditukar dengan lembaran amalan yang baru setelah setahun berlalu.

Nabi Muhammad s.a.w. menggalakkan umatnya untuk bangun malam dan berjaga serta beriktikaf sepanjang malam kerana tidak mahu amalan diangkat dalam keadaan tidur atau lalai.

shattirs : Mari kawan-kawan kita menghidupkan bulan Syaaban yang mulia ini.

shattirs : Makluman juga coretan shattirs (siri 3) tidak akan ditulis di dalam blog ini,harap maklum~

Brought to you by : shattirs

1 comment:

whitetulip said...

Salam. Dah fitrah, dan Allah telah mencipta lelaki dan wanita, saling lengkap melengkapi. Cuma sekarang nih, terlalu banyak pandangan dari masyarakat terutama wanita mengatakan wanita tak memerlukan lelaki, sehinggakan ada yg taknak kahwin, lebih rela hidup sendiri. Kenapa??Esok2 pergi mengadap Ilahi...ada tak anaknya yg soleh dan solehah mendoakannya???wallahua'lam.