Keluarga SHATTIRS

Keluarga SHATTIRS
Assalamualaikum WBT

SHATTIRS Followers

Popular Posts

Thursday, October 2, 2008

Salam Eid Mubarak 1429 Hبسم الله الرحمن الرحيم


~~ Selamat Hari Raya Aidilfitri ,Maaf Zahir & Batin saya ucapkan kepada semua pengunjung blog shattirs.Moga-moga kehadiran lebaran kali ini dapat mengeratkan ikatan ukhwah sesama muslim tak kira di mana jua kita berada.Kullu 'Am Wa antum Bikhair "

Di bawah ini, suasana sambutan Eid Mubarak di Bumi TANTA,Mesir ~~
::Istad Tanta::::Warga Tanta Scan::::Dewan Syeikh Mahmod Syaltut,Bait Izzah:: DPMT


~~ Sejarah ringkas Dinar Emas ~~

Bismillah wal-hamdulillah..

Akhirnya siap juga pengkajian saya tentang Dinar Emas ini,sekadar ingin membantu seorang Pensyarah di UPSI.Ini yang mampu saya bantu beliau untuk menyiapkan tesis PHD.Untuk kali ini,saya masukkan dahulu mengenai Sejarah Ringkas Dinar Emas untuk tatapan pengunjung blog shattirs.

Sumber Research : Sumber2 Internet , Kitab2 berkaitan Dinar Emas & Perak & Kitab Fiqh Muqaran/Fiqh Syafie : Tahun 3: Al Azhar University ~~

Istilah Dinar dikatakan berasal daripada kalimah Rom iaitu “dinarius” yang membawa maksud nama bagi emas yang telah ditempah atau dicap. Manakal dirham pula berasal daripada perkataan Greek “drachma” yang bermaksud nama bagi perak yang telah ditempah atau dicap.

Matawang Dinar dan Dirham telah digunakan sebelum Nabi Mumahammad s.a.w diutus menjadi rasul. Kemudian penggunaannya diteruskan sehingga penghujung empayar kerajaan Islam Turki Uthmaniyah.

Pada zaman jahiliyyah dan era awal dakwah Islam di wilayah Sham dan Semenanjung Arab, dinar yang digunakan adalah yang ditempa di Rom. Ia dipanggil dinar rumiyyah yang mempunyai gambar Raja Rom dan tulisan Rom. Manakala di wilayah-wilayah Iraq dan Timur Arab, matawangnya adalah dirham kisrawiyah. Padanya terdapat gambar Kisra Parsi dan ditulis dengan tulisan Parsi.

Matawang dinar dan dirham pertama dalam sejarah Islam telah dikeluarkan ketika awal Pemerintahan Bani Umayyah, sekitar tahun 76 hijrah, ketika pemerintahan Khalifah Abdul Malik Marwan. Beliau telah melakukan usaha sentralisasi dengan menyatukan pusat pengecapan dinar dan dirham. Kepingan dinar dan dirham tersebut ditulis padanya kalimah syahadah. Beliau turut melakukan anjakan dalam sistem ekonomi umat. Hasilnya wujud kestabilan dalam sistem kewangan, politik dan mampu meminimumkan gejala penipuan.

Dasar dan polisi ini diteruskan kelangsungannya oleh Khalifah Yazid bin Abdul Malik dan Hisyam bin Abdul Malik. Kesan daripada polisi yang demikian, Empayar Umayyah terkenal dengan pengeluaran matawang yang tulin dan berkualiti.

Wallahu a'lam..

Brought to you by : shattirs

No comments: