Keluarga SHATTIRS

Keluarga SHATTIRS
Assalamualaikum WBT

SHATTIRS Followers

Popular Posts

Thursday, January 27, 2011

Sajak : Buatmu Tenang -KDP PAS PUSAT


N 05 Tenang

Kami turun dengan hasrat mencari menang
Membuatkan Barisan Nasional duduk tak senang
Biar orang kata Barisan Nasional kuat bukan kepalang
Namun Pemuda Pakatan Rakyat bangkit menentang

N 05 Tenang
Pilihanraya kecil ke 14 akan dikenang
menyaksikan kebangkitan Pakatan Rakyat sukar dihalang
Mara gagah mencetus gelombang

N 05 Tenang
Kami cekal mendepani ujian yang merintang
Segala tekanan dan cabaran akan dikekang
Demi membebaskan rakyat yang dirundung malang
Angkara khianat Barisan Nasional yang songsang

N 05 Tenang
Bumi mu akan terus dipelihara tenang
Justeru Tenang bukanlah Bagan Pinang
Kini kami datang tanpa fikir jalan pulang
kalah menang kami akan terus berjuang

N 05 Tenang
Cikgu Normala berwajah riang
Menggalas amanah meniti jurang
Demi khidmat tanpa curang
Mengharap redha dari Tuhan yang Maha Penyayang

N 05 Tenang
Medan siasah Islam dijulang
Watak pejuang bagaikan helang
Pantas menyambar bila berpeluang
Membawa Islam kesegenap ruang

N 05 Tenang
Daerahmu kini tidak lagi usang
Kalimah takbir gema berkumandang
Melakar masa depan yang cemerlang
Disinari hidayah penuh gemilang.

Murnikan perjuangan maknakan Kemenangan

Nasrudin bin Hassan2) Kita Minta Hapus Undi POS, SPR Buat Undi Proksi


1. Entah jenaka apa yang dilakukan oleh SPR disaat parti - parti politik yang mewakili rakyat mendesak agar Undi Pos dihapuskan dan satu sistem Daftar Pemilih Secara Automatik dilakukan bagi warganegara yang telah genap usia mengundi, SPR pula sekonyong - konyongnya mengisytiharkan hasrat mereka memperkenalkan Undi Proksi .

2. Apakah SPR tidak memahami kehendak rakyat atau sengaja mereka buat - buat tidak faham ? setelah sekian lama malah berhempas pulas SPR berkempen mengajak orang mendaftar sebagai pemilih bagi membolehkan mereka mengundi, kenapa tidak diperkenalkan sahaja kaedah Daftar Pemilih secara Automatik bagi mereka yang genap usia yang melayakkan mereka mengundi.

3. Kita sekarang berada dizaman serba canggih. Kaya dengan database malah memiliki sistem Mykad yang up to date, kenapa mesti SPR memilih jalan sukar menghabiskan banyak wang untuk gerakkan mendaftarkan pemilih baru. SPR kelihatan gagal bergerak seiring dengan transformasi dasar dan sistem dalam negara yang dilaung - laungkan oleh kerajaan atau transformasi itu hanya omong kosong untuk menggula - gulakan rakyat dan mendodoikan mereka sedang mereka khasnya SPR masih selesa dengan cara dan kaedah lama yang out of date.

4. Seperkara lagi, mengenai Undi Proksi. Tidak siapa tuntut dan tidak siapa minta untuk mengadakan Undi Proksi, boleh pula SPR memperkenalkannya. Fenomena ini hanya memperlihatkan SPR sebagai satu badan yang senantiasa mencari jalan untuk memenangkan Barisan Nasional dengan memperbanyakkan ruang - ruang manipulasi dalam sistem pilihanraya negara .

5. Sebelum ini pilihanraya diganggu oleh sistem undi pos yang terdedah kepada 1001 ruang manipulasi yang menggugat keabsahan undi atau sokongan sebenar buat parti - parti yang bertanding dalam pilihanraya. Sedang zaman telah maju dan canggih. Tidak tahu dimana rasionalnya undi pos dikekalkan melainkan sengaja dipertahankan untuk menjadi talihayat kepada UMNO dan BN. Sebagai contoh Datuk Seri Najib pernah kalah dalam pilihanraya umum di kawasanya sendiri [ Parlimen Pekan ] tetapi diselamatkan oleh undi pos yang begitu banyak . Bahkan ramai lagi mereka yang menang dengan undi pos sedang mereka kalah dengan undi bukan pos. Sehingga mereka mendapat jolokan Wakil Pos bukan Wakil Rakyat .

6. Kini satu lagi ruang manipulasi cuba dibuka oleh SPR dalam sistem pilihanraya negara ini dengan memperkenalkan Undi Proksi. Ini bukan transformasi tetapi ini adalah satu bentuk Infiltrasi bagi membolehkan satu lagi manipulasi pilihanraya dilakukan.

7. Undi Proksi juga menjadi ruang untuk menafikan hak pengundi sebenar menterjemahkan sokongan mereka dengan undi mereka yang tulen. Persoalan yang timbul ialah Siapakah proksi itu ? apa hak mereka untuk mewakili pengundi ? apa jaminan proksi itu akan mengundi sesuai dengan keinginan atau sokongan pengundi asal ? keuzuran bagaimana yang membolehkan proksi mewakili mereka ? bagaimana pengesahan keuzuran pengundi untuk membolehkan proksi mewakili mereka ? dan lagi dan lagi ......

8. Insyaallah Dewan Pemuda PAS Malaysia sejurus selesai pilihanraya kecil N 05 Tenang akan mengadakan siri kempen Daftar Pemilih Automatik ke seluruh negara serentak menggerakkan rakyat untuk bangkit membantah undi pos dan apa jua bentuk undi yang terdedah kepada ruang manipulasi ynag menggugat kredebiliti sistem demokrasi pilihanraya dalam negara kita seperti Pengundi Hilang Layak Undi Awam dan Undi Proksi.

9. Penjelasan lanjut mengenai Sikap Dewan Pemuda PAS Malaysia mengenai jenis undi yang pelik - pelik ini di :
http://kentong-suhaizan.blogspot.com/2010/11/18493-pengundi-hilang-layak-undi-awam.html

Murnikan Perjuangan Maknakan Kemenangan

Nasrudin bin Hassan

Brought to you by : shattirs

No comments: